asa-feresti-copilul-de-bolile-de-la-gradinita

In topul problemelor de sanatate cu care se confrunta copiii cand se intorc in colectivitate, la gradinita sau la scoala, sunt infectiile respiratorii, cele cauzate de streptococi si varicela. In cazul gradinitelor, exista medici pediatri care ii controleaza pe copii, iar acestia pot lua masuri pentru stoparea unor epidemii. Dar, la scoala, in majoritatea cazurilor, depinde doar de tine sa iti feresti copilul de boli.

Cuprins

Spalatul pe maini e foarte important
Bolile din colectivitate stimuleaza anticorpii

Spalatul pe maini e foarte important

Infectiile respiratorii, adica asa-zisele raceli se transmit pe calea aerului, prin stranut si tusit. Este suficient ca un copil sa stranute ca toti cei din incapere sa fie expusi la microbi si sa riste boala. Mai mult, atingerea obiectelor infectate, jucarii, scaune, creioane, poate fi la baza racelilor. De aceea, este important ca cei mici sa fie invatati sa stranute si sa tuseasca tinand mana la gura si sa foloseasca batiste. De asemenea, nu trebuie sa mance fara sa se spele pe maini. Ba chiar ar trebui sa se spele pe maini cat mai des si sa foloseasca dezinfectant atunci cand apa nu este disponibila. Cel mai bine este sa-ti echipezi copilul cu batiste de unica folosinta pe care sa le arunce dupa ce le foloseste. Respectand aceste reguli de ingiena, copilul se fereste de infectii si ii protejeaza si pe ceilati atunci cand el este bolnav.

Bolile din colectivitate stimuleaza anticorpii

Si scolarii mici, dar mai ales copiii de gradinita se imbolnavesc foarte des din cauza sistemului imunitar nematurizat inca. Pediatrii spun ca un copil isi definitiveaza structura imunitatii pana la varsta de 10-12 ani. Iar pentru a-si forma o imunitate puternica, organismul lor trebuie antrenat in lupta cu infectiile. De aceea, racelile, febra, bolile copilariei contribuie la intarirea capacitatii de aparare a organismului. De aceea, este foarte important ca in gradinita sa se faca triajul epidemiologic zilnic, iar copiii bolnavi sa fie tinuti acasa. Pe de alta parte, este demonstrat ca sistemul imunitar produce anticorpi pe masura ce copilul se confrunta cu anumite boli pe care le suporta mai bine in copilarie decat ca adult. Prin urmare, imbolnavindu-se, copilul castiga anticorpi pe care organismul ii foloseste mai tarziu ca sa-l apere de infectii.

(articol actualizat la data 05-01-22)
 

Produse recomandate

loader
First Defense

118 ml

109.00 lei
In stoc