arsurile-solare-din-adolescenta-cresc-dramatic-riscul-de-cancer-de-piele

Doar patru arsuri solare severe pe care le suferim in copilarie ne cresc riscul de cancer de piele cu 80%, arata un studiu recent, realizat la universitatea din Rhode Island. Potrivit studiului, femeile care au suferit arsuri solare in intervalul de varsta 15-20 de ani au riscurile cele mai mari de a face o forma agresiva de cancer de piele. Studiul s-a desfasurat pe un esantion de 109.000 de femei a caror stare de santate a fost urmarita timp de 20 de ani.

“Spre deosebire de expunerea la soare in adolescent, expunerea la soare a adultilor nu creste in mod evident riscul de melanom, cea mai agresiva forma de cancer de piele, dar creste riscul de a dezvolta alte tipuri de cancere la nivelul dermului”, a explicat coordonatorul studiului, dr. Abrar Qureshi, de la Universitatea Brown din Rhode Island.

Prin urmare, expunerea cumulata la soare determina modificari ale pielii care pot declansa cancere dermatologice. De asemenea, medicul a avertizat asupra faptului ca factori individuali precum culoarea deschisa a pielii si a parului, precum si numarul mare de alunite de pe corp sporesc riscurile de cancer de piele, mai ales daca persoana respectiva s-a expus la soare in mod repetat, inca din adolescenta.