aproximativ-25-3-milioane-de-romani-sufera-de-sindromul-de-intestin-iritabil-boala-aferenta-stilului-de-viata-modern-cauzata-de-stress
Bucuresti, 26 iulie 2016: Afectiunile digestive si hepatice sunt responsabile pentru aproximativ 1 milion de decese in randul populatiei de toate varstele din Europa, si sunt asociate cu o morbiditate ridicata si costuri substantiale pentru sistemele de sanatate, avertizeaza United European Gastroenterology Research.

Sindromul de Intestin Iritabil, alaturi de Boala de Reflux Gastroesofagian, Infectia cu Helicobacter Pylori si Sindromul de Intestin Permeabil sunt cele mai frecvente tulburari gastrointestinale, cu o prevalenta crescuta in randul populatiei din sud-estul Europei.

Helicobacter Pylori are o prevalenta de peste 60% in tari precum Ungaria, Polonia sau chiar altele din sudul Europei si este legat de un risc crescut de aparitie a ulcerului duodenal, ulcerului gastric si a tumorilor maligne. O incidenta crescuta a fost raportata in randul populatiei tinere.[1]

Boala de Reflux Gastroesofagian este o suferinta comuna, aproximativ 40% din populatie prezinta pirozis (senzatie de hiperaciditate care urca din stomac prin esofag). Problema se manifesta prin arsuri, eructatii, regurgitatii, durere in piept.[2]
Sindromul de Intestin Iritabil afecteaza 10-15% din populatia globului, majoritatea pacientilor avand pana in 50 de ani. Aproximativ 2,5-3 milioane de romani prezinta sindrom de intestin iritabil, prevalenta in randul femeilor fiind de doua ori mai ridicata decat in randul barbatilor. [3]

Sindromul de Intestin Iritabil este caracterizat prin tulburari de motilitate si hipersensibilitate intestinala, consecinta a perturbarii functiei neuronale la nivelul axei creier-intestin. Stresul si stilul de viata modern reprezinta factori majori incriminanti in aparitia acestei afectiuni, care perturba peristaltismul (miscarea muschilor intestinali), altereaza permeabilitatea intestinala, induce o hipersensibilitate a receptorilor viscerali si accentueaza perceptia neplacuta a unor fenomene fiziologice precum deplasarea gazelor in intestine sau contractiile intestinale”, declara dr. Ruxandra Posoiu, medic primar gastroenterologie, hepatologie.

Pe langa stres, afectiunea poate fi declansata de numeroase aspecte caracteristice unui stil de viata modern: tulburari emotionale, sedentarism, consumul de alimente grase si prajite, de bauturi carbogazoase, alcool, cafea, ciocolata, citrice.

O alta disfunctie digestiva cauzata de deteriorarea mucoasei intestinale este Sindromul de Intestin Permeabil care poate avea un rol important in aparitia alergiilor, a sindromului de oboseala cronica precum si a bolilor autoimune.

„Odata cu dezvoltarea medicinei si a farmacologiei moderne, suplimentele alimentare au inceput sa capete un rol important in rezolvarea problemelor de sanatate actuale. Fitoterapia integrativa, ca parte a medicinei integrative, ofera solutii intr-o gama larga de afectiuni digestive. Timp de milenii plantele au fost utilizate datorita efectelor antiinfectioase, laxative, antispastice, hemostatice, antiinflamatoare, emoliente, detoxifiante, de reglare a secretiilor gastrice si biliare, etc. Astazi, potentialul terapeutic al acestor plante este folosit in produse naturale realizate pe baza unor tehnologii avansate si la standarde calitative foarte inalte, ceea ce le confera eficienta si siguranta maxime. De exemplu, in protocolul pentru intestin permeabil este important sa existe produse cu toate tipurile de enzime digestive si probioticele de ultima generatie.”, adauga dr. Ana Costea, coordonatorul Centrului de Medicina Integrativa Secom®.


Utilizarea produselor naturale este o metoda eficienta atat in reducerea cauzelor profunde ale bolilor digestive moderne cat si pentru prevenirea aparitiei sau agravarii multor patologii cronice asociate acestor afectiuni. Stilul de viata alert, stresul si alimentatia sunt factorii care au dus la o crestere a ponderii problemelor digestive in Romania, fapt care se reflecta si intr-un interes mai ridicat pentru suplimentele alimentare naturale destinate sistemului digestiv.

Sistemul digestiv este cel care asigura resurse vietii. Sanatatea acestuia se reflecta in sanatatea intregului organism si intr-un final in starea de bine a fiecaruia. Desi in Romania nu avem un tablou foarte bine conturat asupra ponderii afectiunilor digestive, putem observa un interes tot mai ridicat al consumatorului pentru suplimente alimentare destinate sistemului digestiv si metabolic, acest segment reprezinta mai mult de jumatate din piata totala de suplimente (124.4 mil Eur total 2015). Cu toate acestea, este foarte important ca fiecare consumator sa aleaga informat produsele pentru sanatate, sa fie atent la compozitia acestora, sa urmareasca producatorii si sa discute cu medicul”, declara Lucia Costea, Managing Partner Secom®.

Cele mai frecvente simptome care-i determina pe consumatorii romani sa apeleze la un supliment alimentar natural pentru sistemul digestiv sunt:[4] balonarea (14%), indigestia (11%), durerile de stomac (11%) dar si protectia la tratamentul cu antibiotice (9%).

Segmentul de produse naturale destinate sistemului digestiv cuprinde: enzime digestive, probiotice, hepato-protectoare, anti-acide, anti-diareice, suplimente pentru constipatie, suplimente pentru suport in diabet, tonice.

In perioadele in care digestia este dificila, dar si pentru ameliorarea tulburarilor de tranzit, a alergiilor alimentare, a gazelor interstinale, a refluxului gastric si a starii de greata sau de satietate precoce, SuperEnzymes™, cu 3 tipuri de enzime si 7 fitoextracte din plante, asigura confortul digestiv. SuperEnzymes se gaseste in reteaua de farmacii si magazine cu profil naturist partenere precum si in magazinele Secom® din Bucuresti si din tara. Pret recomandat 43 de lei.


***


Despre piata de suplimente alimentare in Romania:

In ceea ce priveste tara noastra, piata de suplimente este in crestere si a ajuns, in 2015, la o valoarea de 223,5 mil. euro, conform datelor Cegedim. Profilul consumatorului roman de suplimente alimentare este format din[5]:
  • 76% sunt femei cu varste intre 26 si 55 de ani,
  • 90% dintre consumatorii de suplimente au studii medii si superioare si peste 60% au un loc de munca stabil;
  • 82% achizitioneaza suplimente pentru ei, un procent considerabil dintre consumatori achizitioneaza suplimente si pentru alti membri ai familiei;
  • 9-10 consumatori romani incep tratamentul chiar din ziua achizitiei, durata preconizata fiind maximum o luna.


***


Compania Secom® este specializata in importul, promovarea si comercializarea de produse naturale pentru sanatate si frumusete. In prezent, portofoliul Secom® acopera toata gama de afectiuni, cuprinzand peste 250 de suplimente alimentare naturale si 35 de fito-dermatocosmetice, o mare parte unice pe piata din Romania si include: vitamine si minerale, extracte standardizate din plante, fructe si legume, formule fito-homeopate, ciuperci medicinale, extracte glandulare, aminoacizi, enzime, probiotice si prebiotice, o linie speciala de suplimente alimentare pentru copii, creme medicinale si fito-dermatocosmetice.

Produsele Secom® sunt disponibile in 8.000 de farmacii si magazine cu profil naturist la nivel national, precum si in cele 9 magazine Secom® din Bucuresti, Brasov, Bacau, Iasi, Ploiesti si Timisoara.



[1] United European Gastroenterology Research – The survey of digestive health across Europe
[2] Boala de reflux gastroesofagian, Ghid de diagnostic si tratament, dr. Carmen Oproiu si prof. dr. Al. Oproiu, umf.md – Ghiduri si resurse medicale
[3] www.medscape.com/viewarticle/23/08.pdf [4] Studiu: Usage&Atitudes, efectuat de Strategis, decembrie 2015, (cercetare CATI, 450 repondenți, nivel urban, varste 25-55 de ani)
[5] Exit study, Investigarea comportamentului cumparatorilor romani de
suplimente alimentare, Strategys, decembrie 2015 (Interviuri la iesire din farmacie, 225 repondenti, Bucuresti, Iasi si Cluj-Napoca)