antiacidele-cresc-riscul-de-infectii-digestive

Anumite infectii gastrointestinale pot fi determinate si de utilizarea indelungata de medicamente antiacide, arata datele unui studiu, publicat recent in British Journal of Clinical Pharmacology.

Cercetatorii au observat ca administrarea antiacidelor din clasa inhibitorilor de pompa de protoni, sporesc de 1.7 ori riscul pentru infectii cu Clostridium difficile si de 3.4 ori pentru infectiile cu Campylobacter.

Clostridium difficile este un bacil rezistent la temperatura crescuta si antibiotic, care poate provoca episoade diareice, mai ales dupa administrarea de antibiotic. Boala declansata de acesta mai este cunoscuta si drept „diareea calatorului”.

Campylobacter este un bacil care poate provoca episoade diareice severe, insotite de febra, fiind contractat mai ales din carnea si laptele nepreparate corespunzator.

Acidul clorhidric din stomac are, printre altele, functia de a neutraliza agentii patogeni din tractul digestiv, iar prin inhibarea secretiei lui se reduce si aceasta functie.

Studiul a fost realizat in Scotia, pe un esantion de 565,000 de adulti.

Antiacidele sunt medicamente utilizate cu titlul de pansament gastric. Una dintre cele mai folosite clase de antiacide o reprezinta inhibitorii de pompa de protoni, clasa de medicamente care au rolul de a reduce secretia de acid clorhidric din stomac. Acestea sunt utile in special in ameliorarea durerilor in gastrita si ulcer, fiind promovate ca o clasa de medicamente cu relativ putine contraindicatii.

Este recomandata administrarea acestei clase de medicamente doar la recomandarea unui medic, perioada de tratament fiind stabilit de specialist.


Sursa: Science Daily


(articol actualizat la data 26-04-17)
 

Produse recomandate

loader
Saccharomyces Boulardii + MOS

90 capsule vegetale

165.00 lei
In stoc