adenomul-de-prostata-frecvent-dupa-40-de-ani

Urinarea frecventa la barbati este adesea cauzata de diverse probleme ale prostatei. Marirea volumului prostatei este principala cauza in 80% dintre cazuri. Desi aceasta problema poate aparea la orice varsta si afecteaza pe parcursul vietii aproximativ 18% dintre barbati, incidenta maririi volumului prostatei este considerabil mai mare dupa varsta de 40 de ani.

Cuprins

Rolul prostatei
Disconfort in viata de zi cu zi
Factori favorizanti

Rolul prostatei

Prostata este o glanda de dimensiuni mici, aproximativ cat o nuca, situata sub vezica. Aceasta secreta un fluid care, alaturi de celulele sexuale masculine, formeaza lichidul spermatic. Prostata se dezvolta in cea de a treia luna a perioadei embrionare si ajunge sa atinga pana la maturitate, in general, dimensiuni de 3,8 centrimetri lungime. Acest organ musculo-glandular este format din trei lobi: lobul interior si doua capsule exterioare ale glandei.

Lobul interior, situat in jurul uretrei, este cel care se inflameaza cel mai des la persoanele mai in varsta, putand duce la cresterea prostatei pana la dimensiuni similare cu cele ale unui grapefruit. Probleme apar din cauza stimularii indelungate a secretiei de testosteron, hormon specific masculin. Fenomenul este caracteristic pentru inaintarea in varsta si frecvent in special dupa 40-50 de ani.

Disconfort in viata de zi cu zi

Marirea volumului prostatei inseamna afectarea vezicii urinare, prin presarea peretilor acesteia. Din aceasta cauza fluxul urinar este blocat si apare necesitatea de a urina des. Senzatia este prezenta atat pe parcursul zilei, cat mai ales in a doua jumatate a noptii. Hiperplazia benigna de prostata sau adenomul de prostata, asa cum este denumita in termeni medicali marirea volumului prostatei, are influente negative asupra calitatii vietii. Pe langa disconfortul pe care il creeaza, din cauza nevoii aproape permanente de a urina, persoanele afectate nu reusesc sa se odihneasca si, cel mai adesea, apar starile de oboseala. De asemenea, adenomul de prostata afecteaza si viata sexuala a individului. Senzatia de necesitate frecventa de a urina nu este singura manifestare a acestei probleme a aparatului reproducator masculin. Aceasta este insotita si de disconfort in timpul urinarii, de senzatia de golire incompleta a vezicii si de un jet urinar slab, intermitent.

Factori favorizanti

Specialistii considera ca stilul de viata al barbatului are o influenta hotaratoare asupra aparitiei problemelor de prostata. Alimentele procesate si cele care decanseaza reactii acide in organism deregleaza buna functionare a prostatei. De asemenea constipatia poate duce la o presiune suplimentara asupra glandei prostatice. Iar expunerea la frig pentru o perioada indelungata sau activitatile sedentare, care presupun imobilizarea prelungita in pozitia sezut, cresc presiunea in regiunea pelvica si duc la congestia tesutuilor care inconjoara glanda prostatica.

(articol actualizat la data 06-01-22)