acizii-grasi-omega-3-benefici-in-steatoza-hepatica-non-alcoolica

Acizii grasi polinesaturati Omega-3 ajuta la imbunatatirea parametrilor biochimici la pacientii diagnosticati cu steatoza hepatica (boala ficatului gras), arata datele unui studiu publicat recent in Clinical Nutrition. Studiul de tip dublu-orb, randomizat, controlat a urmarit evolutia unui numar de 50 de pacienti carora li s-au administrat 0,315 g acizi grasi Omega-3 (trei capsule pe zi) din sursa vegetala (acid afla-linoleic – ALA- din seminte de in) si acizi grasi Omega-3 din sursa animala (EPA si DHA din ulei de peste), precum si ulei mineral, pentru grupul placebo.

La final, studiul a evaluat probele de tesut recoltate dupa biopsie, calculandu-se scorul de activitate a bolii (NAS) - suma dintre gradul steatozei (0-3), al inflamatiei (0-3) si al balonarii (0-2). Au mai fost evaluate nivelurile plasmatice de Omega-3 in momentul initial si dupa 6 luni de tratament, precum si parametrii biochimici plasmatici ai metabolismului lipidic, inflamatiei si functiei hepatice la momentul initial si dupa 3 si 6 luni de tratament.

Rezultatele studiului arata ca in momentul initial NAS a fost comparabil intre grupuri (p = 0,98), iar dupa interventia cu Omega-3, nivelurile plasmatice de ALA si EPA au crescut (p ≤ 0,05). Ameliorarea scorului de activitate a bolii a fost corelata cu cresterea ALA in grupul care a administrat Omega-3 (p = 0,02) si cu cresterea EPA (p = 0,04) si DHA (p = 0,05) in grupul placebo. In plus, la grupul care a administrat Omega-3 s-a inregistrat o scadere a trigliceridelor dupa 3 luni de la inceperea tratamentului (p = 0,01).


Referinta:
Nogueira, Monize Aydar, et al. "Omega-3 polyunsaturated fatty acids in treating non-alcoholic steatohepatitis: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial." Clinical Nutrition 35.3 (2016): 578-586.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov