-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Acneea, boala care ameninta frumusetea si stima de sine

Acneea, boala care ameninta frumusetea si stima de sine

Acneea este cea mai intalnita boala de piele din lume, care, fara a fi neaparat expresia unui dezechilibru grav, produce neajunsuri de ordin estetic si posibile complexe de inferioritate. Desi asociata cu ideea de igiena precara (de unde si denumirea de „acnee vulgara”), ea este cauzata, in principal, de factori ce influenteaza functionarea organismului. Iata care este mecanismul de aparitie a bolii, din ce cauze apare si cum poate fi tinuta sub control.

Acneea este o boala dermatologica specifica adolescentei si primei tinereti – drept pentru care este numita si acnee infantila –, expresie a revolutiei si, respectiv, a instabilitatii hormonale a organismului. De altfel, statisticile arata ca peste 80% din persoanele cu varste intre 11 si 30 de ani s-au confruntat, la un moment dat, cel putin cu un episod de acnee. Insa, mai rar, si adultii de 40–50 de ani se pot confrunta cu forme ale bolii (acnee vulgara, cel mai adesea).

Boala se manifesta, de obicei, in zonele cu o densitate mare de glande sebacee (mai ales la nivelul fetei, al spatelui si al pieptului) si este rezultatul inflamarii glandelor din jurul firului de par (pilo-sebacee), adapostit de foliculul pilos.

Mecanismul prin care apar eruptiile numite generic „cosuri” este, pe scurt, urmatorul: cand glandele sebacee din piele produc sebum in exces, canalul excretor al unora dintre acestea, care comunica cu exteriorul prin pori, se poate bloca prin formarea unui dop de celule moarte si de sebum. In formele inflamatorii de acnee, se aduna bacterii in zona porului blocat (infectie) si apare un proces inflamator. Aceste procese au, la suprafata pielii, efecte precum leziunile rosii (papule), cele „cu capul” alb ori negru (puncte negre, care nu sunt asa de la murdarie) sau, mai in profunzimea pielii, chisturile sau nodulii, care dor si lasa semne daca nu beneficiaza de tratament corespunzator.

CAUZE CARE DETERMINA BOALA

Este greu de pus degetul pe o cauza anume cand vine vorba de aparitia acneei, pentru ca, de obicei, este vorba de un complex de factori. Insa exista cateva aspecte despre care studiile arata ca favorizeaza procesul inflamator de la nivelul pielii, printre care: stresul – care determina cresterea nivelului de cortizol, implicit un nivel ridicat de sebum care stimuleaza procesele inflamatorii din organism, in stransa legatura cu aparitia acneei; unele dezechilibre de la nivel gastrointestinal (hipoaciditatea gastrica si dezechilibre in balanta bacterii „bune” – bacterii „rele”, urmata de scaderea imunitatii si de posibile alergii alimentare); unele dezechilibre endocrine (la femeile care se confrunta cu dismenoree si hirsutism, dar si la cele care iau unele tipuri de anticonceptionale); predispozitia genetica s.a.

Episoade izolate de acnee pot determina si tratamentele cu medicamente din gama corticosteroizilor, preparatele pe baza de iod sau litiu si anticonvulsivantele.

TRATAMENTUL: PENTRU BOALA DE FOND SI/SAU LOCAL

Pentru a aborda o linie terapeutica buna, este foarte important sa se inceapa cu un consult dermatologic si, in functie de caz, in cadrul altor specialitati (endocrinolog, gastroenterolog). Daca acneea are punctul de pornire la nivel intestinal, o solutie cu rezultate bune este administrarea de preparate probiotice.

In cazul unor dezechilibre hormonale, se practica inclusiv prescrierea unor anticonceptionale cu rol terapeutic.

In ceea ce priveste strict eruptiile acneice, se pot folosi produse antimicrobiene, creme cu retinol, un derivat al vitaminei A, cu calitati antiinflamatorii si de deblocare a canalelor sebacee. Din cauza faptului ca produsele cu retinol usuca excesiv pielea, este foarte importanta hidratarea cu creme specifice. Pentru a impiedica extinderea eruptiilor acneice, cremele-tratament se vor aplica pe o zona mai extinsa decat zona afectata (cu un centimetru mai mult).

Ca masuri non-farmaceutice, se mai pot recomanda extragerea comedoanelor de catre medicul dermatolog si peelingurile superficiale cu acid glicolic sau cu acid salicilic.

Nu in ultimul rand, pentru a preveni procesele inflamatorii este foarte importanta ajustarea alimentatiei prin evitarea mancarii tip junk food, a alcoolului, a branzeturilor, a condimentelor si, in general, a produselor cu indice glicemic mare.

Efecte benefice asupra pielii acneice mai pot avea zincul, vitaminele A, C, E, probioticele si plante precum goldenseal, tremella, calendula, aloe vera si extractul din ceai verde. Si pentru ca de multe ori acneea este determinata de anumite tulburari hormonale, pot fi asociate extractele glandulare sau ingrediente care ajuta la mentinerea echilibrului hormonal.

DETALII IMPORTANTE PENTRU A PASTRA PIELEA „CURATA”

  • Curatati-va bine tenul, cu un gel de curatare bland, dimineata, seara si dupa sedintele de la sala de sport in timpul carora ati transpirat mult. De asemenea, folositi produse din game dedicate ingrijirii tenului cu acnee, care echilibreaza productia de sebum. Nu folositi scruburile, mai ales in faza eruptiva a bolii –, pentru ca nu fac decat sa inrautateasca situatia.
  • Barbatii care se confrunta cu acnee, odata in plus, ar trebui sa foloseasca aparate de ras sigure, care sa asigure un barbierit bland si fara accidente. Pentru un barbierit cat mai lin, ajuta inmuierea barbii cu apa calda si cu sapun, inainte de a aplica crema de ras.
  • Straduiti-va sa puneti mana pe fata cat mai putin si nu va stoarceti cosurile, pentru ca va puteti alege cu puncte negre sau va vor ramane cicatrice.
  • Spalati-va frecvent parul: o data la doua zile sau chiar zilnic, in functie de cat de gras este. Insa, atentie, folositi doar sampoane cu formule speciale!
  • Daca obisnuiti sa va machiati, descurajati aparitia acneei prin alegerea unor produse non-uleioase („oil free”) si non-comedonice, care sa nu blocheze porii.
  • Evitati sa va expuneti la soare. Dincolo de un prim efect benefic, soarele nu va face decat sa va agraveze problema acneei. In plus, daca urmati un tratament pentru acnee, puteti fi foarte vulnerabil la radiatiile solare, pentru ca medicamentele respective produc fotosensibilitate.

Referinte:

  1. Sanatatea are gust, Carte de nutritie pentru familie, dr. Mihaela Bilic, Editura Curtea Veche, 2011
  2. naturallyhealthyskin.org/skin-conditions/psychologicalfactors-in-skin-disease/the-acne-stress-connection/
  3. www.niams.nih.gov/health_info/Acne/acne_ff.asp
  4. emedicine.medscape.com/article/1069804-overview
  5. www.acneeinstein.com/vitamin-d-for-acne/
  6. www.acne.org

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare