Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca este o afectiune caracterizata de reducerea functiei de pompare a inimii, organismul fiind astfel privat de o alimentare normala cu sange.

Insuficienta cardiaca poate fi congenitala (un defect de functionare al inimii prezent inca de la nastere) sau poate fi dobandita ca urmare a altor afectiuni. Dintre afectiunile corelate cu insuficienta cardiaca, cele mai frecvente sunt: cardiopatia ischemica, reprezentata de ingustarea (stenoza) arterelor care iriga inima; infarctul miocardic acut, fiind reprezentat de distrugerea unei parti din muschiul inimii, ca urmare a opririi alimentarii cu sange in zona respectiva; hipertensiunea arteriala presupune cresterea efortului pe care-l depune inima pentru a pompa sangele; boli ale valvelor cardiace, care forteaza inima sa isi mareasca efortul; cardiomiopatiile si diverse boli ale muschiului inimii care se manifesta printr-o capacitate scazuta de contractie.

Pacientii cu insuficienta cardiaca acuza stari de oboseala, dispnee (senzatia de respiratie ingreunata), edem (umflarea picioarelor, mainilor), modificari de ritm cardiac, tuse la efort. Cum simptomele sunt specifice si altor afectiuni, este relativ dificil de diagnosticat fara analize de specialitate.

In functie de intensitatea simptomatologiei, insuficienta cardiaca poate avea 4 grade de severitate:
• gradul 1, aproape asimptomatic;
• gradul 2, asimptomatic in repaus, dar cu simptome la efort moderat;
• gradul 3, asimptomatic in repaus, dar cu simptome la efort redus;
• gradul 4, cu simptome si in repaus.

Desi insuficienta cardiaca nu are un panou simptomatologic foarte bine definit si in stadii primare nu ridica mari probleme, complicatiile acestei afectiuni pot afecta mult calitatea vietii. Printre complicatii se numara: acumularea de lichid in plamani, insuficienta hepatica, ca urmare a acumularii de lichid in cavitatea abdominala, afectiuni renale, crestere in greutate determinata de retentia de lichide.2

Statisticile arata ca 9 din 10 pacienti cu insuficienta cardiaca nu stiu ca sufera de aceasta afectiune. In Romania 4,7% din totalul populatiei are insuficienta cardiaca, 35% dintre acestia prezinta o forma severa a acestei boli. In prezent, insuficienta cardiaca este principala cauza de internare in spitalele din Romania. Rata de supravietuire dupa 5 ani de la diagnosticare este mai redusa decat in anumire forme de cancer, in special din cauza diagnosticului tardiv, atunci cand stadiul bolii este mult prea avansat.3

Cum putem intarzia evolutia insuficientei cardiace?

Pentru a reduce manifestarile insuficientei cardiace si pentru a intarzia evolutia acestei afectiuni este recomandata schimbarea stilului de viata si o regandire profunda a obiceiurilor care ne-au adus in situatia in care ne aflam.

Este recomandat sa consumam alimente cu continut scazut de sare (sodiu) si grasimi, mai ales daca insuficientia cardiaca este provocata de hipertensiune arteriala. Este recomandat sa reducem consumul de zahar si alimente ultraprocesate (mezeluri), dar sa consumam multe fibre. Desi o forma de activitate fizica poate fi extrem de utila, medicii recomanda sa nu exageram cu efortul fizic, sa nu ducem/ridicam greutati mari si sa nu suprasolicitam organismul din punct de vedere fizic. Mentinerea unei mase corporale normale presupune reducerea stresului la care este supus aparatul cardiovascular si intreg organismul.

Tratamentul prescris de medic trebuie administrat cu rigurozitate, iar in situatia in care ne este recomandata o interventie chirurgicala pentru a remedia problemele ce provoaca insuficienta cardiaca este recomandat sa ne supunem acesteia.

Solutii naturale pentru o inima sanatoasa

Coenzima Q10 cunoscuta si ca ubiquinona este un antioxidant secretat de organismul nostru atunci cand suntem sanatosi. Aceasta este responsabila de productia de energie la nivelul mitocondriei, insa la persoanele diagnosticate cu insuficienta cardiaca s-a observat un nivel scazut de coenzima Q10. In urma studiilor clinice si observationale care au avut in centrul atentiei coenzima Q10, s-a remarcat o imbunatatire a functiei contractile a muschiului inimii, o crestere a rezistentei la efort si o imbunatatire a calitatii vietii pacientilor diagnosticati cu insuficienta cardiaca.
L-Carnitina este un aminoacid cu rol important in transformarea acizilor grasi in energie, folosit in special la nivelul musculaturii din corp. Administrarea l-carnitinei la scurt timp dupa un infarct reduce suprafata afectata, scade riscul de a suferi ulterior un alt infact si reduce riscul de dezvolta afectiuni cardiace asociate unui infarct.
Magneziul este un mineral important pentru protectia cardiovasculara. Acesta regleaza ritmul cardiac si contribuie la mentinerea unui nivel optim al calciului in organism. Administrarea magneziului in cazul persoanelor cu insuficienta cardiaca congenitala intarzie aparitia aritmiei, fiind recomandat si pacientilor aflati sub tratament diuretic. La aceasta categorie se inregistreaza un deficit de magneziu si potasiu din cauza faptului ca acestea sunt eliminate prin urina.


Referinte:
1. Insuficienta cardiaca, www.static.romanianheart.ro
2. Heart failure, diseases and conditions, www.mayoclinic.org
3. Medic: Noua din 10 persoane care sufera de insuficienta cardiaca, boala in care inima nu poate pompa o cantitate suficienta de sange, nu stiu ca au acest diagnostic, www.news.ro
4. Heart Disease and Congestive Heart Failure, www.webmd.com
5. Coenzyme Q10 improves contractility of dysfunctional myocardium in chronic heart failure, www.ncbi.nlm.nih.gov
6. Coenzyme Q10 for heart failure: The hype and the science, www.sciencebasedmedicine.org
7. Heart failure, www.umm.edu
8. Mayo Clinic review links L-Carnitine to multiple heart health benefits, www.nutraingredients.com
9. Heart failure, www.umm.edu


Produse recomandate


  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    60,00 lei
  • Pret obisnuit
    285,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    90,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare