Dieta cu broccoli benefica pentru sanatatea ficatului

Dieta cu broccoli benefica pentru sanatatea ficatului

O dieta bogata in broccoli poate influenta sanatatea ficatului, arata datele unui studiu publicat in editia din martie a Journal of Nutrition.
Studiul a fost efectuat pe soareci, cercetatorii observand un risc mai redus de steatoza hepatica si cancer hepatic la soarecii obezi care au consumat broccoli.
Oamenii de stiinta au hranit o parte din soareci cu o dieta de tip vestic, bogata in untura, zaharoza, o parte primind si broccoli. Animalelor li s-au administrat ulterior injectii saptamanale cu un agent cancerigen, cunoscut pentru potentialul de a induce tumori la nivelul ficatului dar si altor organe.
„Este cunoscut deja in literatura de specialitate ca obezitatea creste riscul de cancer hepatic, acest lucru fiind valabil in special pentru barbati”, a declarat Elizabeth Jeffery, de la Universitatea din Illinois, explicand premizele studiului.
„Am constatat ca acest tip de dieta a dus la cresterea gradului de steatoza hepatica (ficat gras), dar si ca broccoliul ofera protectie impotriva ei,” a adaugat Jeffery. Studiile anterioare au aratat faptul ca broccoli-ul este bogat in sulforafan, o substanta care stimuleaza enzimele de detoxifiere din ficat, inhiband totodata celulele tumorale. Referinte:
Chen, Yung-Ju, Matthew A. Wallig, and Elizabeth H. Jeffery. "Dietary broccoli lessens development of fatty liver and liver cancer in mice given diethylnitrosamine and fed a western or control diet." The Journal of nutrition146.3 (2016): 542-550.

Produse recomandate


  • 60 capsule vegeta...
    Pret obisnuit
    208,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare